Living Lab voor het SOMA College

11-12-2018

In samenwerking met ketenpartijen in de infra en de Universiteit Twente legt het SOMA College – de landelijke mbo vakopleider voor de infra – een ‘Living Lab’ aan. Aankomende machinisten en monteurs leren hier in een praktijkomgeving. Allinq levert hier een mooie bijdrage aan en zal deze ook inzetten voor eigen opleidingen.
 
Het Living Lab wordt gerealiseerd in de zandbak op het Bouw- en Infrapark in Harderwijk; een locatie waar zowel het SOMA College als Allinq is gevestigd. Dit lab, met een afmeting van circa 60x60m, bestaat uit een ondergronds kabel- en leidingenstelsel en heeft als doel om te leren. Zo is een belangrijke doelstelling van het buitenlab, het beperken van graafschades. Denk aan:
  • Hoe je kabels en leidingen opspoort – m.b.v. de nieuwste technologieĆ«n.
  • Hoe je moet graven in de nabijheid van kabels en leidingen – machinebeheersing.
  • Hoe te anticiperen op hetgeen je gevonden of geraakt hebt.
 
Het Living Lab wordt dan ook opgedeeld in 2 delen: het ene deel is bedoeld om kabels en leidingen op te sporen en het andere deel is bedoeld om te leren hoe je schadevrij moet graven.
 
Er worden o.a. verschillende grondsoorten en een variĆ«teit aan kabels en leidingen ingebracht, geleverd door de verschillende samenwerkingspartners. Het gaat om oude materialen die uit de grond komen, die niet hergebruikt kunnen worden in de praktijk, maar wel functioneren in het Living Lab. De verwachting is ook dat er regelmatig wat stuk gaat. Dat is geen probleem, want het hoort bij leren. 
 
Basis om op door te ontwikkelen
Een lab is nooit af; er wordt een basis aangelegd (must haves) die in de loop der jaren, aangepast aan de nieuwste technologische ontwikkelingen, verder kan worden uitgebouwd. Hierdoor wordt het Living Lab rijk en flexibel. Allinq maakte het 3D-ontwerp voor het lab en levert, net zoals andere ketenpartijen, verschillende onderdelen. Allinq zal het Living Lab ook inzetten voor haar eigen opleidingen.

Terug naar overzicht

24-6-2019

Nederlands kampioen wielrennen op de weg

Wat een prestatie van het Allinq-Krush-IJsselstreek...
27-5-2019

Magazine Allinq Visie

Een nieuwe uitgave van ons relatiemagazine Visie...